Reset Password

click to enable zoom
Loading Maps
We didn't find any results
open map
Your search results
03/06/2019

Култура

Култура

Жителите и гостите на град Варна се радват целогодишно на богат културен живот: оперни и театрални представления, концерти, кино, наред с атрактивни художествени изложби и интересни градски паметници и скулптури.

КУЛТУРНИ ИНСТИТУЦИИ

Държавна Опера – Варна

Варненската опера е регистрирана на 6 април 1947 г. и е официално открита на 1 август същата година. Първата поставена опера е “Продадена невеста” на Б. Сметана.

Днес репертоарът в стилово и жанрово отношение е богат и разнообразен. Той обхваща значителна част от оперното наследство на XVIII и XIX век, както и съвременни заглавия.

На сцената на Варненския оперен театър са гастролирали именити оперни изпълнители като Гена Димитрова, Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Мария Корели, Питър Глосоп, Елена Николай, Ава Джун Купър, Зинаида Пали, Николае Херлея, Елена Образцова, Владимир Атлантов, Емил Иванов, Веселина Кацарова, Галина Савова, Иван Консулов, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Орлин Анастасов, Венцеслав Анастасов, Надя Кръстева и др.

От 1999 г. Варненската опера се обединява с Варненската филхармония и продължава дейността си като държавен културен институт, под новото название Оперно-филхармонично дружество Варна.

През 2010 г. Министерството на културата слива Оперно-филхармонично дружество Варна с Драматичен театър „Стоян Бъчваров” в Театрално-музикален продуцентски център Варна.

 

Контакти:

пл. Независимост 1             |        Тел. +359 52 669 680, 

www.operavarna.com

Драматичен театър “Стоян Бъчваров”

Драматичен театър “Стоян Бъчваров” е репертоарен театър. В продължение на девет десетилетия той води успешен диалог със своята публика, търси нови форми на театралния език при реализирането на пиеси както от световната и българската класика, така и от съвременната драматургия. Всеки творчески сезон ДТ “Стоян Бъчваров” поддържа в афиша си по 14 заглавия, 6 от които премиерни, като всеки месец посреща в своите салони по 3500 зрители.

Варненският театър е домакин на Международния театрален фестивал “Варненско лято”, който се провежда всяка година между 1 и 12 юни.

Контакти:

пл. Независимост 1       |     Тел. +359 52 66 96 99; +359 66 96 52, e-mail: theater@tmpcvarna.com

www.theater.tmpcvarna.com

Фестивален и конгресен център

Фестивалният и конгресен център във Варна е създаден през 1986 г. Разположен е на най-атрактивното място в самия център на града, непосредствено пред главния вход на Морската градина и в близост до плажа, където потокът от хора винаги е огромен.

Още от създаването си ФКЦ се налага като център на най–престижните събития в сферата на изкуството и културата: фестивалът на българския игрален филм „Златната роза”, Световният фестивал на анимационния филм, София филм фест, Международният музикален фестивал „Варненско лято”, Международният майски хоров конкурс, Международният балетен конкурс – Варна, Международният музикален фестивал “Море и спомени”.

През 1993 г. ФКЦ инициира и организира Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”, който дълги години е единственият международен кинофестивал с конкурсна програма за игрални филми, провеждащ се в страната ни. Днес той е една от визитните картички на българската култура в световен мащаб.

 

Контакти:

работно време: 10:00-21:00 ч., без почивен ден

бул. Сливница 2          |      Тел. +359 52 685 214, e-mail: fcc@fccvarna.bg

www.fccvarna.bg

Дворец на културата и спорта

Дворецът на културата и спорта е многофункционален комплекс, разположен на централно място в Морската столица на България. Той е един от символите на града и през годините се е наложил като точка за провеждане на културни събития, спортни мероприятия, изложения и конференции.

Строежът на сградата стартира на 28.10.1966 г. и приключва официално на 17.09.1968 г. с провеждане на 56-та сесия на Международната организация на стоматолозите.

Сградата впечатлява с иновативна и авангардна архитектурна изработка. Мултифункционалният комплекс се състои от основна зала, коридори, заседателни и тренировъчни зали, съблекални и коментаторски кабини.

Контакти:

работно време: всеки ден

бул. Княз Борис I 115         |        Tел. +359 52 647 781, e-mail: office@palaceofvarna.com

www.palaceofvarna.com

Летен театър

Това е открита лятна сцена, разположена в централната част на Морската градина, в непосредствена близост до Алеята на Възраждането. Известна сред варненци като Летният театър, това е едно средищата на културния живот в града.

От изграждането си през 1957 г., Летният театър се използва за открита лятна сцена, на която се изнасят театрални и оперни представления. Мястото е и сцена на Международния балетен конкурс и на много други национални и международни фестивали.

Контакти:

Тел. +359 52 647 781, e-mail: office@palaceofvarna.com

www.palaceofvarna.com

Държавен куклен театър

Кукленият театър във Варна е създаден от известния кукловод, сценограф и режисьор Георги Сараванов (1920-2000), поставил основите на марионетния театър в Пловдив (1948 г.), и съпругата му Йорданка Ковачева – Сараванова.

С прохождането на новия театър са свързани имената на Нели Джеджева – Михова, Петя Мандаджийска, Недка Николова – Пинтева, Роза Бозаджиева, Борис Желев, Вяра Михайлова – Попова, Настя Михайлова. Йорданка Сараванова ги обучава в кукловодството.

Повратен момент в историята на театъра е преместването му в нова сграда – адаптираната за целта бивша адвентистка църква в центъра на града. За първите зрители се играе представлението „Карнавал на животните” на проф. Николина Георгиева по музика на Сен-Санс.

Контакти:

Работно време: 10:00-17:00

ул. Драгоман 4       |       Тел. +359 52 607 844, +359 888 123 604, e-mail: office@vnpuppet.com

www.vnpuppet.com

Театър „Българан“

Театър „Българан“ е първият професионален частен театър на културната карта в гр. Варна и Североизточна България. На сцената на театъра се представят както собствени, така и гостуващи постановки.

Контакти:

Работно време:

понеделник-петък: 11:00-19:00 ч.

събота-неделя: 12:00-18:00 ч.

ул. Братя Шкорпил 33        |       Тел.: +359 52 602 828, е-mail: bulgaran@abv.bg

www.bulgaran.bg

Регионална библиотека “Пенчо Славейков”

Регионална библиотека “Пенчо Славейков” – Варна е създадена от “Варненската Книжевна дружина” през 1883 г. с щедрите дарения на видни общественици и родолюбци от града. В настоящия момент е обществено-достъпна библиотека на общинска издръжка, натоварена с функциите на регионална (зонална) библиотека и методичен център.

Контакти Основна сграда:

бул. Сливница 34

Книгозаемане – тел.: 052 659153

Информационен център – тел./факс: 052 659132

E-mail: office@libvar.bg

Контакти Детски и средношколски отдел:

бул. Осми Приморски полк 110        |        Тел. 052 643 886; 052 643 887, е-mail: srd@libvar.bg

www.libvar.bg

ПАМЕТНИЦИ

Едва ли има град (и дори село) без паметници. Разбира се, и във Варна има. 

Някои от по-забележителните паметници в града ни са: Паметник на цар Калоян, Паметник на граничаря, Паметник на приморците, паднали в Сръбско-българската война, Паметник-портал на 8-ми Приморски полк, Пантеона, Парк-паметник на българо-съветската дружба, Паметник на арменските бежанци, Алея на Възраждането, Алея на космонавтите, Алея на олимпийските спортове, Слънчев часовник

0 / 5

Your page rank:

Category: Полезно
Сподели